Archive for April, 2014

Ekskluzivno! – Drugi svetski rat u Kraljevini Jugoslaviji 1943: Radnici i nameštenici pristupaju Ravnogorskom pokretu

Ekskluzivno! – Drugi svetski rat u Kraljevini Jugoslaviji 1943:  Radnici i nameštenici  pristupaju Ravnogorskom pokretu
30/04/2014
Članci i rasprave

priredio:: generalštabni pukovnik u penziji Novica Stevanović

“Mi, delegati radničkih sindikata,
upućujemo apel svima vama radnicima i nameštenicima širom Otadžbine,
koji ste i dosad Ravnogorski Pokret pratili sa toplim simpatijama i u njegovom radu uzimali učešća samo kao pojedinci, a koji ste od danas (8.8.1943)
u Ravnogorski Pokret stupili skupno, i kao celina, da svi i svagde, i po radionicama, i po rudnicima, i po preduzećima, i po radnjama i poslovnicama, napregnete sve svoje snage da podlog i krvoločnog okupatora čim pre iz svoje zemlje isteramo, i da onda, slobodni u slobodnoj Otadžbini, pristupimo obnovi svega našeg narodnog života na novoj i zdravijoj osnovi.

Na današnji dan [28.04.1918. godine] preminuo Gavrilo Princip / “Vostok” April 28, 2014

Na današnji dan [28.04.1918. godine] preminuo Gavrilo Princip / “Vostok” April 28, 2014
29/04/2014
Vremeplov

Na današnji dan 28.04.1918. godine je preminuo Gavrilo Princip, atentator na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu na Vidovdan 1914. Atentat je Beču poslužio kao izgovor za vojnu invaziju na Srbiju, čime je izazvan Prvi svetski rat.

Kaznu je služio u češkom Terezinu, gde je i umro od tuberkuloze 28. aprila 1918., malo pred kraj Prvog svetskog rata. Pri kraju života je bio zbog loših zatvorskih uslova vrlo oslabio i imao oko četrdeset kilograma.

U unutrašnjosti ćelije smeštene u tvrđavi Terezin, danas samo u zid ugrađeni okovi za koje je Gavrilo Princip bio svezan, svedoče o njegovoj mučeničkoj smrti. Na zidu ispred ćelije ugrađena je skromna ploča sa imenom zatvorenika, glavnog aktera sarajevskog atentata, koji je poslužio vladajućoj monarhiji da ultimatumom Srbiji započne jedan od najkrvavijih ratova u svetskoj istoriji.

Nova knjiga: Saveznički odstrel đenerala, autora Novice Stevanovića

Nova knjiga: Saveznički odstrel đenerala, autora Novice Stevanovića
28/04/2014
Knjige

Nova knjiga iz oblasti istorije ratne veštine Drugog svetskog rata 20. veka:
Specijalna operacija protiv Kraljevine Jugoslavije 1942-1944

-“SAVEZNIČKI ODSTREL ĐENERALA“
Operacije nužne odbrane Jugoslovenska kraljevske vojske

Svojevrsnom analizom istorije ratne veštine Drugog svetskog rata u nekadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, u periodu 1942-1944. godine, i oslanjajući se na arhivsku građu (dokumenti komandovanja VK VJ) koja se nalaze u državnom Vojnom arhivu, autor dokazuje:

• Da su Saveznici, u okviru Čerčilove “Velike strategije obmane” protiv nemačke Vrhovne komande, vodili i posebnu vrstu operacije protiv Kraljevine Jugoslavije (specijalna, sa štabom u britanskom odseku u Kairu Direkcije za specijalne operacije), čiji je krajnji cilj bio da se kroz fizičku likvidaciju eliminiše njena vojska, koja je bila nepremostiva prepreka Titovoj partijskoj armiji (partizani) za osvajanje vlasti, i raznim manipulacijama usmerenim prema Kralju, Vladi, generalu Mihailoviću i naroda, koje je autor dokumentovao, na legalan način uspostavi komunistički režim posle završetka rata;

U velikom stilu: Ovako je izgledala svadba princeze Marije i kralja Aleksandra

U velikom stilu: Ovako je izgledala svadba princeze Marije i kralja Aleksandra
26/04/2014
Članci i rasprave

Presudom Višeg suda u Beogradu rehabilitovana je Marija, supruga kralja Aleksandra Karađorđevića. A ona je u Srbiju došla u velikom stilu!
Odlukom suda poništena je odluka jugoslovenskih vlasti iz 1947. godine da joj se oduzmu državljanstvo, građanska prava i imovina. A kako je sve počelo?

Kad je završen Prvi svetski rat i stvorena Kraljevina SHS, Aleksandar je imao trideset godina, bio je „stari momak“, pa se kao državna tema nametnula njegova ženidba. Imao je 34 godine – i bio kralj! – kad je izabrao rumunsku princezu Mariju, vrlo visokog porekla. Njena baka po majci je bila sestra ruskog cara Aleksandra III, a deda po majci drugi sin britanske kraljice Viktorije. Iako je reč bila o „ugovorenom braku“, s rumunskog dvora su stigle vesti da je princeza pristala čim su joj pokazali fotografije budućeg muža. Odmah se dala na učenje srpskog jezika.

U Ruskom domu predstavljena knjiga Mire Radojević i Ljubodraga Dimića „Srbija u Velikom ratu 1914–1918“

U Ruskom domu predstavljena knjiga Mire Radojević i Ljubodraga Dimića „Srbija u Velikom ratu 1914–1918“
19/04/2014
Knjige

U prepunoj dvorani Ruskog doma u Beogradu predstavljena je knjiga „Srbija u Velikom ratu 1914. – 1918.“ autora prof. Mire Radojević i akademika Ljubodraga Dimića. Pored autora, o knjizi su govorili Prof. Aleksandar Životić, Dragan Lakićević (Srpska književna zadruga) i Živadin Jovanović (Beogradski forum).
Na promociji je istaknuto da su izdavanje ove knjige inicirali intelektualci iz srpskog rasejanja kako bi srpski istoričari afirmisali istinu o pravim uzrocima Prvog svetskog rata i ogroman doprinos Srbije pobedi saveznika. Knjiga je svojevrsno reagovanje vrhunskih srpskih istoriografa na veliku produkciju literature na Zapadu čije cilj revidiranje istorijski verifikovanih ocena o uzrocima, posledicama i odgovornostima za pokretanje rata 1914. i pokušaj prebacivanja odgovornosti na Srbiju. Istaknuto je takođe da se izgradnji nacionalne i državne strategije mora polaziti od istorijskih iskustava Srbije, od dobrog razumevanja savremenih trendova u kretanjima u Evropi i u svetu kao i od dugoročnih prioriteta i ciljeva Srbije.

Italija spasla srpske heroje – Italija otvorila obeležavanje 100-godišnjice od početka Prvog svetskog rata prezentacijom knjige “Za Srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča”.

Italija spasla srpske heroje – Italija otvorila obeležavanje 100-godišnjice od početka Prvog svetskog rata prezentacijom knjige “Za Srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča”.
19/04/2014
Knjige

Na trgu Venecija u srcu Rima, na simboličnom mestu u zdanju Oltara Otadžbine (popularno zvanom Vitoriano) podno groba Neznanom junaku, jednom od stotina hiljada Italijana poginulih tokom Prvog svetskog rata, u ponedeljak je održana ceremonija kojom je Italija otvorila obeležavanje 100-godišnjice od početka Prvog svetskog rata prezentacijom knjige “Za Srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča”.

Reč je o reprint izdanju vojnog dokumenta “Za Srpsku vojsku”, koji je 1917. godine objavila Specijalna kancelarija Ministarstva kraljevske mornarice Italije.

Ovom svečanom događaju prisustvovalo je oko 500 zvanica, a među njima i ministri odbrane Italije i Srbije Roberta Pinoti i Nebojša Rodić, načelnik.

Burno na otvaranju izložbe “U ime naroda”: Skojevci, policija, poklici “bando crvena”… / “Blic Online” April 16, 2014

Burno na otvaranju izložbe “U ime naroda”: Skojevci, policija, poklici “bando crvena”… / “Blic Online” April 16, 2014
18/04/2014
Vesti

Pisac Dragoslav Mihailović presecanjem crvene vrpce na ulazu u Istorijski muzej Srbije, uz prisustvo medija, grđana i policije, otvorio je multimedijalnu izložbu “U ime naroda! Politička represija u Srbiji 1944-1953”.
Otvaranju izložbe prethodio je incident. Dvadesetak pripadnika SKOJ-a na pedeset metara od ulaza u muzej razvila je crvene zastave i pevala Internacionalu.
Nekoliko mladića sa kapuljačama na glavi uletelo je u njih i oduzela im transparent na kojem je pisalo “Fašizam neće proći”. Čuli su se povici “bando crvena” policija je intervenisala, prekinula tuču i pojurila mladića sa ukradenim transparentom koji je počeo da trči prema Domu narodne skupštine.

Okupljeni pripadnici SKOJ-a nastavili su da pevaju Internacionalu, a okupljenim građanima koji nisu mogli da uđu u muzej zbog bezbednosnih mera BIA obratili su se govornici ispred Doma Sindikata na Trgu Nikole Pašića.

Izložba U ime naroda – represija u Srbiji 1944 – 53

Izložba U ime naroda – represija u Srbiji 1944 – 53
15/04/2014
Vesti

U sredu u 18 časova u Muzeju Srbije (Trg Nikole Pašića) biće otvorena izložba pod nazivom U ime naroda – represija u Srbiji 1944- 1953.
Na otvaranju izložbe govoriće: Dušan Kovačević, Dragoslav Mihailović, Jelisaveta Karađorđević, Miroslav Živković, Jelena Pekić i autor izložbe dr Srđan Cvetković.
Pevaju: Katarina Jovanović (Bože Pravde) i Aleksandar Manevski (Vostani Serbije)
Program vodi: Pavle Pekić

Na izložbi ce biti predstavljeni glavni nalazi, podaci i dokumentarna građa o žrtvama komunističkog režima, koji ne mogu biti osporeni ili promenjeni. Cilj izložbe je da se tema otvori na objektivan način i da se društvo suoči sa teškim nasleđem, ne da bi se pokrenuo revanšizam, već da se tako nešto nikad ne ponovi.

AUSTRIJSKI ZLOČINI NAD SRBIMA U PRVOM SVETSKOM RATU: Brutalna odmazda za Ferdinanda

AUSTRIJSKI ZLOČINI NAD SRBIMA U PRVOM SVETSKOM RATU: Brutalna odmazda za Ferdinanda
13/04/2014
Članci i rasprave

Pored pokušaja revizije Prvog svetskog rata u delima pojedinih zapadnih istoričara, u zapadnoj štampi pojavljuju se i članci koji imaju drugačiji ton.
Ugledni britanski list „Indipendent” piše o strašnim zločinima nad civilima koje su počinili austrougarski vojnici u leto 1914. godine, čim su prešli Savu. U seriji koja nosi naslov „Istorija Prvog svetskog rata u 100 slika”, dokumentuju se masovna vešanja i streljanja civila. Propratni tekst nije manje strašan. „Indipendent” citira austrijskog istoričara Antona Holcera, stručnjaka za austrougarsku invaziju na Srbiju 1914.

Na današnji dan 10.aprila 1941.proglašena Nezavisna država Hrvatska

Na današnji dan 10.aprila 1941.proglašena Nezavisna država Hrvatska
10/04/2014
Vremeplov

Stvaranjem NDH na delu teritorije Kraljevine Jugoslavije, koja je obuhvatala uglavnom današnje teritorije Hrvatske, Bosne i Hercegovine i deo Srbije, otpočeo je proces “rasparčavanja” odnosno okupatorske podele Kraljevine Jugoslavije.
Novostvorena država NDH, je već po dolasku poglavnika Ante Pavelića i formiranja prve vlade, oslonjena u potpunosti na Nemačku, otpočela sprovodjenje etničke i rasne diskriminatorske politike, koja će dovesti do najvećeg stradanja srpskog naroda u njegovoj istoriji.
Građani Zagreba su 10. aprila 1941. godine sa neskrivenim oduševljenjem pozdravili vojnike 10. njemačke oklopne divizije, koja je trijumfalno ušla u Zagreb. Dok je euforija na ulicama Zagreba trajala sa talasa radija čule su se reči penzionisanog pukovnika vojske kraljevine Jugoslavije Slavka Kvaternika, koji se kao zamenik odsutnog poglavnika Ante Pavelića i zapovednik celokupne oružane snage «slobodne hrvatske države» obratio hrvatskom narodu: