Archive for March, 2014

Kad Ozna vodi kroz izložbu

Kad Ozna vodi kroz izložbu
31/03/2014
Vesti

„U ime naroda! – represija u Srbiji 1944-1953“ naziv je muzejske izložbe o višedecenijskim tabu temama iz komunizma.

Dokumenti, fotografije, audio, video materijal, filmovi… od sredine aprila u Istorijskom muzeju Srbije kazuju o običnim, malim ljudima koji su stradali u vremenu revolucionarnog terora.

– Jedan dan na robiji mogao vas je deformisani za ceo život. Ubijali su boga u ljudima, mnogi su nestajali preko noći – navodi dr Srđan Cvetković, istoričar i autor.

Ideja je nastajala godinama kroz rad na doktoratu, kao i kroz istraživanja Državne komisije za tajne grobnice.

Vojni puč u Beogradu 27. marta 1941. – IZMEĐU NEBESKOG I ZEMALjSKOG CARSTVA

Vojni puč u Beogradu 27. marta 1941. – IZMEĐU NEBESKOG I ZEMALjSKOG CARSTVA
26/03/2014
Članci i rasprave

Autor teksta: generalštabni pukovnik Novica Stevanović, pogled iz drugog ugla na jedan toliko zloupotrebljavan istorijski događaj!

Jedna vojska – dva cilja! Tako se mogao sagledati vojni puč u Beogradu 27. marta 1941. godine kojim je glavnokomandujući vojnim snagama (više od 30.000 vojnika) vazduhoplovni general Borivoje Mirković s mlađim oficirskim kadrom ostvario svoju davno zamišljenu nameru o “kažnjavanju svih unutrašnjih neprijatelja, koji su vukli zemlju u blato” i povratak srpskoj oficirskoj časti, slavi i tradiciji, a patrijarh Gavrilo ocenio: “Privoleli smo se carstvu nebeskom, carstvu Božijem istine i pravde, narodne sloge i slobode…”

Petnaesta godišnjica NATO bombardovanja

Petnaesta godišnjica NATO bombardovanja
24/03/2014
Vremeplov

Navršava se 15 godina od početka NATO bombardovanja. Dan sećanja na žrtve stradale u bombardovanju biće obeležen nizom komemorativnih skupova. Za 78 dana ubijeno je najmanje 2.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi.
Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 15 godina. Za 78 dana ubijeno je najmanje 2.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi.
Poginuo je 1.031 pripadnik vojske i srpske policije, a teže i lakše ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 dece. Ranjena su 5.173 vojnika i policajca, a desetak osoba se i dalje vode kao nestali.

Ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara. Ratni gubici NATO u ljudstvu i tehnici nikada nisu obelodanjeni.

Ove stihove je Gavrilo Princip u zatvoru noktima urezao

Ove stihove je Gavrilo Princip u zatvoru noktima urezao
22/03/2014
Članci i rasprave

Zatvor u Terezinu bio je mesto u kom je Princip tamnovao zbog atentata na Franca Ferdinanda. Tamo je Gavrilo napisao svoj jedini sačuvani literarni rad, koji je nosio političku poruku.

Shvativši da mu nema izlaska iz tamnice, Gavrilo Princip je ove stihove, kako se prepričava, urezao sopstvenim noktima na limenoj činiji (manjerki).
Neki kažu da je jedine sačuvane stihove ispisao kašikom, i to šifrovanim robijaškim slovima, kao poruku ostalim zatočenicima.
Pesma je prvi put objavljena 17. marta 1919. godine, posle Prvog svetskog rata, u “Zvonu”, pod naslovom “Sarajevski atentat 1914”.

Tromo se vreme vuče
I ničeg novog nema,
Danas sve ko juče
Sutra se isto sprema.

I mesto da smo u ratu
Dok bojne trube ječe,
Evo nas u kazamatu,
Na nama lanci zveče.

Svaki dan isti život
Pogažen, zgnječen i strt.
Ja nijesam idiot –
Pa to je za mene smrt.

Al’ pravo je rekao pre
Žerajić soko sivi:
“Ko hoće da živi nek mre,
Ko hoće da mre nek živi!”

http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/ovde-mozete-procitati-jednu-jedinu-pesmu-koju-je-napisao-gavrilo-princip/130243.

Sveštenik robijao 9 godina jer je pričestio Dražu Mihailovića!

Sveštenik robijao 9 godina jer je pričestio Dražu Mihailovića!
20/03/2014
Članci i rasprave

Sveštenik iz Štrpca Dobrisav Popović umalo glavom nije platio obavljanje svoje dužnosti, jer je uhapšen i osuđen samo zato što je pričestio četničkog đenerala

Samo nekoliko dana uoči hapšenja generala Dragoljuba Draže Mihailovića, u noći između 8. i 9. marta 1946. godine, na vrata štrbačkog sveštenika Dobrisava Popovića zakucala su tri čoveka. Imali su jedan zahtev – da pop Dobro ponese svoje knjige i torbu, kako bi nekoga pričestio.
– Bio je policijski čas kada su trojica ljudi došli kod nas u kuću i pozvali mog oca da krene sa njima, što je on i učinio – priča za “Novosti” sin sveštenika Kosta Popović. – Otišli su preko Oskoruše na Ravance do sela Repuševići, gde su stigli tek pred zoru. Mog oca su ostavili u podrumu neke kuće gde je proveo ceo dan.

Nebojša Rašo -Rad dva Novljanina na mobilizaciji dobrovoljaca u Prvom svjetskom ratu

Nebojša Rašo -Rad dva Novljanina na mobilizaciji dobrovoljaca u Prvom svjetskom ratu
14/03/2014
Članci i rasprave

Nebojša Rašo, desno na fotografiji

U Prvom svjetskom ratu Hercegnovljani su dali svoj doprinos borbi za oslobođenje i ujedinjenje. Ako se izuzme kratki period rusko-crnogorsko-bokeljske vladavine 1806-1807. godine Novljani su prvi put 1918. godine dobili svoju državu. Pored velikog broja dobrovoljaca dva Novljanina dali su veliki doprinos zajedničkoj borbi. To su Mirko Komnenović i Špiro Poznanović. Obojica su radili na mobilisanju dobrovoljaca za srpsku vojsku, Mirko Komnenović u Rusiju među zarobljenim austrougraskim vojnicima a Špiro Poznanović u Južnoj Americi.

Поменом и историјским часом 13. марта обележено 68. година од заробљавања генерала Михаиловића

Поменом и историјским часом 13. марта обележено 68. година од заробљавања генерала Михаиловића
13/03/2014
Vesti

У четвртак 13. марта у месту Ундруља, сада Дражевина обележен дан када је пре 68. година заробљен генерал Михаиловић. Приликом акције специјалне групе ОЗНЕ изведене у раним јутарњим сатима 13. марта 1946. убијени су његови пратиоци Благоје Ковач, Никола Мајсторовић и командант Вишеградске бригаде ЈВУО мајор Драгиша Васиљевић.
Више стотина присутних прво је посетило место на стази изнад ундруљског потока, где се налазе споменици којим је обележено место догађаја и надгробни споменик посвећен тројици погинулих припадника ЈВУО, а затим је код цркве Св. Николе, код споменика генералу Михаиловићу у комлексу Дражевина служен помен парастос и одржан историјски час.
Организатор овог скупа била је Општинска организација Равногорског покрета Републике српске из Вишеграда уз помоћ монаштва метоха добрунског манастира из Дражевине.
Велики број гостију из свих крајева Републике Српске, Србије и Црне Горе топлом добродошлицом поздравио је у име домаћина синђел Јован Гардовић, захваливши се свим присутним што су на достојанствен начин обележили овај догађај.

После завшетка званичног програма организовано је скромно послужење трпеза љубави за све присутне госте.

Р.М.

Šezdeset osam godina od zarobljavanja generala Mihailovića 13. 3. 1946. – 13- 3. 2014. Undrulja – Draževina;

Šezdeset osam godina od zarobljavanja generala Mihailovića 13. 3. 1946. – 13- 3. 2014. Undrulja – Draževina;
12/03/2014
Vesti

Ravnogorski pokret Višegrad Vas poziva na pomen parastos 13.03.2014 godine u Draževinu kod Višegrada.
Na tom lokalitetu uhvaćen je đeneral Dragoljub Draža Mihailović.
Prilikom mučkog hvatanja đenerala Mihailovića od strane ozne, ubijeni su njegovi pratioci: Majstorović Nikola, Kovač Blagoje i komandant Višegradske brigade JVuO, major Vasiljević Dragiša.

Program:

08 časova – Okupljanje na Trgu Palih boraca u Višegradu
09 časova – Polaganje vijenaca na spomenik poginulih boraca Otadžbinskog rata u
Višegradu;

Draževina:

11 časova – Pomen parastos poginulim pripadnicima JvuO na mjestu zarobljavanja
generala Mihailovića
12 časova – Pomen i istorijski čas kod spomenika đeneralu Mihailoviću
13 časova – Trpeza ljubavi

OPERACIJA “MIHAILOVIĆ“ – Undrulja – Dobrunska Rijeka – 13 mart 1946.

OPERACIJA “MIHAILOVIĆ“ – Undrulja – Dobrunska Rijeka – 13 mart 1946.
10/03/2014
Članci i rasprave

I OVE GODINE 13. MARTA U UNDRULJI (SADA DRAŽEVINI) BIĆE ODRŽAN POMEN PARASTOS U ZNAK SEĆANJA NA STRADALE PRIPADNIKE JVUO I GENERALA MIHAILOVIĆA, KOJI JE UBIJEN POSLE MONTIRANOG PROCESA U BEOGRADU 17
JULA 1946.

Ovih dana pre 68 godina izvedena je operacija “hvatanja” generala Dragoljuba Draže Mihailovića. Akcija je okončana u svitanje 13. marta 1946. godine, u rejonu Dobrunske Rijeke, na lokaciji Undrulja, kada su pripadnici specijalne grupe OZN-e, uspeli lišiti slobode komandanta JVuO, generala Mihailovića.
Ovom događaju prethodila je višemesečna potraga za komandantom JVuO, prilikom koje, nova komunistička vlast, nije poštedela stradanja nedužno civilno stanovništvo višegradskog I ruđanskog kraja.

Branko Jevtić ”Ratni dnevnik Miloja Lazarevića“ – knjiga koja baca novo svjetlo na dešavanja u Hercegovini

Branko Jevtić ”Ratni dnevnik Miloja Lazarevića“ – knjiga koja baca novo svjetlo na dešavanja u Hercegovini
03/03/2014
Članci i rasprave

U subotu 01.marta u Gradskoj galeriji u Nevesinju upriličena je promocija knjige autora i priređivača, Branka Jevtića „Ratni dnevnik Miloja Lazarevića“, koja opisuje dešavanja na području Hercegovine za vrijeme Drugog svjetskog rata iz vizure oficira Jugoslovenske vojske u otadžbini.
Lazarevićev ratni dnevnik predstavlja dragocjeno svjedočenje o dešavanjima na prostorima istočne Hercegovine u teškim vremenima Drugog svjetskog rata i gubicima koje je ovaj kraj pretrpio. Nakon blagoslova sveštenika Mihajla Andrića, uvod u ovu promociju je napravila Ljilja Ivezić, direktor Narodne biblioteke u Nevesinju.
O ovom ratničkom dnevniku su govorili član Komisije za istoriju i njegovanje oslobodilačkih ratova Vojin Gušić, mr Momčilo Golijanin i sam autor, Branko Jevtić.
Virtualna Hercegovina je pripremila video reportažu sa ove promocije.

VIDEO http://www.virtualnahercegovina.com/index.php/medija-centar/televizija/4619-nevesinje-ratni-dnevnik-miloja-lazarevica-bacanovo-svjetlo#ixzz2uvyXB692