Archive for July, 2013

OD BEOGRADA DO ČIKAGA: Lik Draže Mihailovića na freskama!

OD BEOGRADA DO ČIKAGA: Lik Draže Mihailovića na freskama!
24/07/2013
Članci i rasprave

U beogradskoj crkvi na freskopisu su, pored četničkog komandanta, naslikani Tesla, Pupin, Mokranjac, Karađorđe, a freska s likom Draže Mihailovića nalazi se i u jednom manastiru u Čikagu

U voždovačkoj Crkvi Svetog Kralja Jovana Vladimira, desno od vrata, nalazi se freskopisana kompozicija naslovljena kao “Nebeska Srbija”.
Freska iz manastira “Nova Gračanica” kod Čikaga

Ona prikazuje patrijarhe, arhijereje, sveštenike i monahe kako stoje oko časnog prestola na molitvi. Na suprotnom zidu oko Hrama Svetog Save okupljeni su vladari i znameniti Srbi. U prvom redu, po sredini kompozicije, nalazi se mala Milica Rakić, poginula na noši tokom bombardovanja NATO pakta.

U četvrtom redu je Nikola Tesla, a između Mokranjca i Mihajla Pupina u trećem redu nalazi se četnički đeneral Draža Mihailović!

DRAŽA STRELJAN PRE 67 GODINA: Država se i dalje boji da rehabilituje Čiču!

DRAŽA STRELJAN PRE 67 GODINA: Država se i dalje boji da rehabilituje Čiču!
23/07/2013
Članci i rasprave

Komunistička vlast je učinila sve da sakrije zločin – kaže Aleksandar Čotrić, koji sumnja da će se ikad saznati način pogubljenja i mesto gde je sahranjen vođa četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu

Ni nakon šezdeset i šest godina od streljanja vođe četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu đenerala Dragoljuba Mihailovića Srbija nije, a prema rečima Aleksandra Čotrića iz Asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta, nikad i neće saznati pravu istinu na koji je način pogubljen i gde je sahranjen Čiča Draža.

Aleksandar Čotrić kaže za Telegraf da se pravo mesto na kojem je Dragoljub Draža Mihailović sahranjen nakon streljanja od strane komunističke vlasti nikada neće utvrditi.

Komunistička vlast je učinila sve da dobro sakrije ovaj zločin, a prema mnogim zapisima do kojih je došla Komisija za otkrivanje istine o Draži Mihailoviću telo četničkog đenerala nakon ubistva bačeno je u živi kreč, a mesto na Adi Ciganliji gde je on prvobitno sahranjen, prema zapisima UDBE, dosta puta u istoriji bilo je poplavljeno, pa je tako i ono malo dokaza što je moglo da se nađe, najverovatnije odnela voda – kaže Čotrić.

Parastos Đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću

Parastos Đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću
18/07/2013
Vesti

U sredu 17.7.2013. godine u crkvi Svetog Save na Vračaru u Beogradu održan je parastos povodom 67. godišnjice od ubistva armijskog đenerala načelnika štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini, ministra vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije, Dragoljuba Draže Mihailovića.
Parastos je služilo šest sveštenika crkve Svetog Save, na Vračaru u prisustvu velikog broja građana, i predstavnika Udruženja Jugoslovenske vojske u Otadžbini, Republičke asocijacije za negovanje tekovina ravnogorskog pokreta i Udruženja Kraljevina Srbija.
Među prisutnima je bio i prof. Dr Oliver Antić, specijalni savetnik predsednika Republike Srbije.
Na kraju su se okupljenima obratili Protojerej Aleksandar Sredojević i predsednik Udruženja pripadnika Jogoslovenske vojske u Otadžbini 1941-1945. prim. Dr Dušan Đukić.

M. Pavković

Foto prilozi na sledecoj stranici!

Parastos generalu Mihailoviću 17 jula “maloj” crkvi Sv. Save na Vračaru

Parastos generalu Mihailoviću 17 jula “maloj” crkvi Sv. Save na Vračaru
16/07/2013
Vesti

U organizaciji Republičke asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i Udruženja pripadnika Jugoslovenske vojske u Otadžbini 1941-1945, a povodom šezdesetsedme godišnjice od zločinačkog ubistva armijskog generala Dragoljuba Draže Mihailovića, vojnog ministra u Vladi Kraljevine Jugoslavije, načelnika štaba Vrhovne komande, pomoćnika Vrhovnog komandanta kralja Petra II i komandanta Jugoslovenske vojske u Otadžbini u Drugom svetskom ratu prošloga veka, u Beogradu će se 17. jula ove godine, s početkom u 12 časova, u Maloj crkvi Hrama Svetoga Save na Vračaru, služiti parastos.

Parastos će služiti sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve kome će, osim predstavika organizatora, i njihovih članova udruženja, prisustvovati i mnogobrojni poštovaoci lika i dela generala Mihailovića, a ispred organizatora prisutnima će se obratiti predsednik Udruženja Jugoslovenske vojske u Otdžbini 1941-45. doktor Dušan Đukić.

Beograd, 15. jula 2013.

INFORMATIVA SLUŽBA
Udruženja JVuO 1941-45.

Srbija se umiriti može. Devetnaesti april 2013. biće zapamćen kao dan kada se stvarala istorija. Ovaj dan nova pokolenja će u udžbenicima istorije učiti kao datum kada se Srbija odrekla Kosova i Metohije.

Srbija se umiriti može.        Devetnaesti april 2013. biće zapamćen kao dan kada se stvarala istorija. Ovaj dan nova pokolenja će u udžbenicima istorije učiti kao datum kada se Srbija odrekla Kosova i Metohije.
11/07/2013
Članci i rasprave

U modernoj istoriji ne dešava se prvi put da velike sile (od Austrougarske do Nemačke) ugrožavaju nacionalne interese, pa čak i osnovna prava države Srbije. Konstantno ukleštena između ruskih i austrougarskih balkanskih interesa u XIX veku, Srbija se morala prikloniti jednoj ili drugoj sili. Karakterističan je primer tzv. austro-srpsketajne konvencije koju je knez Milan Obrenović potpisao simbolično na Vidovdan 1881. Tim ugovorom, Srbija se, između ostalog, obavezala da će pravac njene nacionalne akcije biti pomeren od zapada prema jugu. Prinuđena da se odrekne svojih pretenzija prema Bosni i Hercegovini i Novopazarskom sandžaku, dobila je potporu i podršku Monarhije u međunarodnim krugovima u borbi za proširenje na jugu. Tada je oštrica srpske akcije bila usmerena prema Staroj Srbiji – Kosovu i Makedoniji.
Krupan udarac nanet je i aneksijom Bosne i Hercegovine 1908, za koju je javno mnenje u osvitu XX stoleća smatralo da Srbija polaže istorijsko pravo. „Bosna je bila san celog jednog naraštaja i njen gubitak zaboleo nas je kao novo Kosovo“, govorio je Slobodan Jovanović. Austrougarska je izvršila prisajedinjenje pokrajine u kojoj je srpski narod tada činio većinu i našla saglasnost Rusije. Srpsko društvo tada je zahvatila nacionalna mobilizacija, a do Balkanskih ratova i puno unutrašnje jedinstvo. Znalo se jasno, međutim, šta je najmanji zajednički imenitelj. U krvavim ratovima koji su doneli slobodu i ujedinjenje moglo se zapevati: Srbija se umirit’ ne može!

U IME NARODA! OZNA – ZABRANA SAHRANJIVANJA: Svestenika Milana Milica, paroha Smederevskog / “U ime naroda represija u Srbiji 44-53”

U IME NARODA! OZNA – ZABRANA SAHRANJIVANJA: Svestenika Milana Milica, paroha Smederevskog / “U ime naroda represija u Srbiji 44-53”
08/07/2013
Članci i rasprave

U IME NARODA! – ZABRANA SAHRANJIVANJA: OZNA SREZ PODUNAVSKI: “Pošto se Milan Milić svojim gestom pokazao kao narodni nerpijatelj ne možemo dozvoliti, da se na grobu ili van groba održavaju ma kakvi pomeni (opela) skupovi. Isto tako zabranjuje se otkopavanje leša

Završena rasprava o smrti Draže Mihailovića, čeka se odluka Suda

Završena rasprava o smrti Draže Mihailovića, čeka se odluka Suda
04/07/2013
Vesti

Sudska rasprava povodom utvrđivanja datuma smrti komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića završena je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Sud će pisanim putem doneti odluku (rešenje), kojom će utvrditi činjenicu i datum smrti generala, bez koje ne može da se nastavi postupak za njegovu rehabilitaciju.

Podnosioci zahteva za rehabilitaciju Mihailovića tvrde da je on streljan 17. jula 1946. godine, dva dana nakon što je osuđen na smrt. Sa druge strane, Sud je u oktobru 2012. Mihailovića proglasio mrtvim, a kao datum njegove smrti odredio 31. jul 1946.

Odlučujući o žalbi podnosilaca zahteva, Viši sud u Beogradu je u martu 2013. vratio slučaj na dopunu postupka. Naime, Sud svojom prvom odlukom nije ni utvrdio činjenicu smrti streljanjem, već je Mihailovića proglasio mrtvim kao nestalo lice (proglasio ga je mrtvim po drugoj odredbi Zakona o vanparničnom postupku) i za datum smrti opredelio 31. jul 1946.