Archive for May, 2013

Ima jedna kršna zemlja na Balkanu – Hercegovina

Ima jedna kršna zemlja na Balkanu – Hercegovina
31/05/2013
Članci i rasprave

Ni siromašnije zemlje ni većeg bogatstva u karakterima, ni manje zemlje ni većeg broja pravih ljudi.“
U samo jednoj rečenici vladika Nikolaj Velimirović opisao je zemlju Hercegovu, Hercegovinu. Smještena između Jadranskog mora, obala Neretve i Trebišnjnice i vrhova Zelengore i Maglića, prekrivena bogatim i plodnim kraškim poljima, Hercegovina već vijekovima u dobrim, u naopakim i u zlim vremenima opstaje. To čini zahvaljujući svojim ljudima i njihovom karakteru koji je oduvijek odisao gostoprimstvom, čašću, poštenjem i hrabrošću.
Ne kaže se slučajno za Hercegovinu „Sav svijet naseli, sebe ne raseli“. Uistinu ovaj danas slabo naseljeni, zapušteni i zaboravljeni kraj, kroz vijekove je svoje najbolje i najvrednije davao za neke više ciljeve i interese. Hercegovina je uvijek bila prva na braniku otadžbine. Kad je trebalo krv prolivati, Hercegovci bi stizali prvi a odlazili poslednji; kad bi zavladala glad i bijeda, Hercegovci bi odvajali od svojih usta za druge, a opet, kad bi došla vremena blagostanja, ne bi se razmetali.

Drugi put o datumu Dražine smrti – Prvi osnovni sud u Beogradu 14. juna [2013] ponovo odlučuje o datumu kada je streljan komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović

Drugi put o datumu Dražine smrti – Prvi osnovni sud u Beogradu 14. juna [2013] ponovo odlučuje o datumu kada je streljan komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović
31/05/2013
Vesti

Prvi osnovni sud u Beogradu 14. juna ponovo odlučuje o datumu kada je streljan komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović

PRVI osnovni sud u Beogradu 14. juna ponovo odlučuje o datumu kada je streljan komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović. Advokati koji su tražili Čičinu rehabilitaciju opet će izložiti dokaze da je on streljan 17. jula, 1946, a ne 31, kako je sud nedavno presudio.
Punomoćnik udruženja građana i pojedinaca koji su zatražili da se Mihailoviću vrate čast i ugled, advokat Aleksandra Andrić, kaže da su sudu tokom postupka dostavljene zvanične odluke državnih organa iz kojih se jasno vidi da datum smrti ne može da bude onaj naveden u prvoj odluci.
– Dostavili smo odluku Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ od 16. jula 1946, u kojoj piše da je “odbijena molba za pomilovanje na smrt osuđenih izdajnika i ratnih zločinaca” meću kojima je i Dragoljub Mihailović – kaže Andrićeva. – Zatim dopis kojim Prezidijum obaveštava ministarstvo pravosuđa da je odbijena njegova molba za pomilovanje i da se “upućuje na dalji postupak”, i dopis u kom Vrhovni sud FNRJ obavešatava ministarstvo unutrašnjih poslova da je “presuda izvršna i da se dostavlja sa molbom za zakoniti postupak”, odnosno da se izvrši smrtna kazna.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:436151-Drugi-put-o-datumu-Drazine-smrti

OPROŠTAJ SA KRALjEM – Govor Dragiše Kašikovića nad odrom Kralja Petra II Karađorđevića

OPROŠTAJ SA KRALjEM – Govor Dragiše Kašikovića nad odrom Kralja Petra II Karađorđevića
27/05/2013
Članci i rasprave

Uz najviše državne počasti, posmrtni ostaci kralja Petra Drugog, njegove supruge kraljice Aleksandre, kraljice majke Marije i njegovog brata princa Andreja Karađorđevića položeni su juče u kriptu Mauzoleja porodice Karađorđević u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Sahrani su prisustvovali predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić i princ Aleksandar Karađorđević,mnogobrojne delegacije i gosti, izaslanici evropskih i svetskih dvorova, kao i predstavnici diplomatskog kora i mnogobrojni građani.
Zaupokojenu liturgiju služio je u prisustvu brojnih arhijereja Patrijarh srpski gospodin Irinej.
Posle sahrane, prisutnim su se obratili Patrijarh srpski gospodin Irinej, predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić i princ Aleksandar Karađorđević,

Navodimo deo govora pokojnog Dragiše Kašikovića nad odrom Kralja Petra II iz 1970.

Državna sahrana Njihovih Veličanstava Kralja Petra II, Kraljice Aleksandre, Kraljice Marije i Njegovog Kraljevskog Visočanstva Kraljevića Andreja biće organizovana u Kraljevskoj kripti Crkve Svetog Đorđa na Oplencu u nedelju 26. maja.

Državna sahrana Njihovih Veličanstava Kralja Petra II, Kraljice Aleksandre, Kraljice Marije i Njegovog Kraljevskog Visočanstva Kraljevića Andreja biće organizovana u Kraljevskoj kripti Crkve Svetog Đorđa na Oplencu u nedelju 26. maja.
23/05/2013
Vesti

U petak, 24. maja 2013. biće služena Liturgija u kapeli Sv. Andreja Prvozvanog u Dvorskom kompleksu na Dedinju od 9 do 10 časova. Od 10 do 10.15 časova biće služen pomen, a zatim će kolona krenuti iz Dvorskog kompleksa. U 10.30 časova posmrtni ostaci Njihovih Veličanstava i Njegovog Kraljevskog Visočanstva stižu pred Sabornu Crkvu u Beogradu. Od 10.30 do 10.45 biće služen pomen, a od 11 časova pa dok se ne završi počinje mimohod građana.

U subotu, 25. maja od 9 do 11 časova biće služena Sveta Arhijerejska Liturgija u Sabornoj Crkvi, a zatim od 11 do 11.15 časova pomen. U 11.30 kolona sa posmrtnim ostacima Njihovih Veličanstava i Njegovog Kraljevskog Visočanstva polazi ka Crkvi Sv. Đorđa na Oplencu, gde stiže u 13 časova. Od 13.15 do 13.30 časova Njegovo Preosveštenstvo Vladika šumadijski G. Jovan služiće pomen. Od 13.30 do 20 časova trajaće mimohod građana.

U nedelju, 26. maja 2013. zvanični program Državne sahrane počinje u 10 časova Svetom sabornom Arhijerejskom Liturgijom u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, koju će služiti Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej sa Arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve. Zvanični program Državne sahrane završava se u 13.30 časova.

Nije Josip Broz pobedio Dražu, ni Haradinaj generala Lazarevića, već laž, prevara i moć velikih sila

Nije Josip Broz pobedio Dražu, ni Haradinaj generala Lazarevića, već laž, prevara i moć velikih sila
22/05/2013
Članci i rasprave

Piše: Dragan Krsmanović

Devedesete godine su razorile srpsko društva do temelja. Mada su ekonomske posledice sankcija i ratova bile ogromne, još razornije je bilo rušenje tradicionalnog sistema vrednosti. Ono što je bilo dobro, postalo je loše a ono što je bilo zlo i nemoralno postalo je poželjno i cenjeno. Lopovi su se presvukli u „kontraverzne biznismene“ , za krađu se govorilo „snašao se“, a ko se zbog nečega „nije snašao“, a bio je u prilici postao je nesposobnjaković dostojan prezira.

Priča se da se dvehiljadite desila neka promena. Možda u politici i ekonomiji, ali ne i u moralu. Biti pošten i plemenit i nadalje je vredno prezira, a i dalje se veličaju tirani i otimači.

Povodom 9.maja –Dana pobede državna televizija je upriličila emisiju u kojoj su „pravi“ i „kvaziistoričari“ pokušali da osvetle neke kontraverze, kojima naša prošlost obiluje. I opet su se, nažalost, ubrali truli plodovi dva naopaka procesa. Na stablo višedecenijskog iskrivljavanja činjenica, falsifikovanja i podmetanja nakalemljena je grana zlobe i nemorala.

Tako, pošto su i „slepi“ videli da general Mihailović ne može biti izdajica, pokrenuta je druga matrica. Matrica po kojoj se general Mihailović mora prikazati kao nesposoban i nesnalažljiv, skoro pa priglup. Jer kako je austrougarski narednik „nadmudrio“ srpskog pukovnika?

Je l’ Sarajevo gde je nekad bilo?

Je l’ Sarajevo gde je nekad bilo?
21/05/2013
Članci i rasprave

Oslobodilačka 1918. u Sarajevu više nije oslobodilačka, dobri adeti i običaji su zaboravljeni, nema bratstva između naroda, utihnula sevdalinka. Da li postoje prohodni mostovi za dolazeće generacije, pokazaće vreme.

Sarajevo, 6. novembar 1918. Sunčevi zraci stidljivo su tog jutra padali po masi naroda koji se okupljao čekajući vojsku s istoka koja će joj doneti slobodu. Pobedničkom armijom koja je dolazila na poziv Narodnog vijeća – predstavničkog tela južnoslovenskih naroda Bosne i Hercegovine, komandovao je vojvoda Stepa Stepanović, junak sa Jedrena, Cera i Dobrog Polja. Stari vojvoda očekivao je borbe već na Drini. Strepeći, vojnici su se brzo približavali gradu u kom su posle ubistva prestolonaslednika tuđina na Vidovdan 1914. izbile prve varnice svetskog požara. U srcima okupljenih bila je bura. Doček srpskih oslobodilaca u Sarajevu bio je trijumfalan i potresan.

Gradonačelnik Aristotel Petrović je vojvodi i njegovim vojnicima uzbuđeno poželeo dobrodošlicu i izrazio zahvalnost za sve njihove napore. Mara Ljubibratić, koja mu je podarila lovorov venac, prisećala se nezaboravnih momenata:

KRALjICA MARIJA (SELO DOL MAJ 1945 – BEOGRAD MAJ 2013)

KRALjICA MARIJA (SELO DOL MAJ 1945 – BEOGRAD MAJ 2013)
17/05/2013
Članci i rasprave

Konačno je ispravljena 68 godina duga nepravda prema Karađorđevićima. Posmrtni ostaci kraljice Marije, kralja Petra II, kraljice Aleksandre i princa Andreja stigli su uz državne počasti u naš glavni grad. To je kod mnogih građana izazvalo iskreno poštovanje i zahvalnost, a anatema bačena na Karađorđeviće od strane revolucionarnog komunističkog režima, donekle ublažena, jer Karađorđevići nisu bili onakvi, kakve ih je posleratni režim prikazivao.
Ovom tekstom, između ostalog želim da istaknem izuzetan humanitaran rad pokojne kraljice Marije, kojem je bila posvećena, posebno u periodu posle ubistva kralja Aleksandra, njenog supruga, ne žaleći i lična sredstva za te namene.
Slučaj je hteо, da sam se na samom kraju Drugog svetskog rata, kao petnaestogodišnjak našao u zarobljeničkom partizanskom logoru u selu Dol kod Hrastnika u Sloveniji. Taj privremeni logor bio je smešten u mesnoj Osnovnoj školi, a u njemu je bilo oko 1500 zarobljenika ( vojnih obveznika, pripadnika JVuO i civila, izbeglica). Ulazeći tog 9. maja 1945. godine u objekat zapazio sam natpis na fasadi škole izveden u malteru, koji mi se duboko urezao u pamćenje. Pisalo je: Osnovna škola “Kraljice Marije”.
Kako je taj kraj Slovenije bio pripojen nemačkom Trećem rajhu, posle okupacije Kraljevine Jugoslavije, zidovi u svim prostorijama škole bili su ispisani parolama u nemačkoj gotici. Pošto sam u školi (tada završena tri razreda niže gimnazije) učio nemački jezik ja sam uglavnom te parole čitao i razumeo.
Posle 10 dana boravka u logoru, gde nas je morila i glad i žeđ u grupi od stotinak osoba (stariji ljudi, ženske osobe i deca ispod 17 godina) pušten sam iz logora i upućen kući.

Na Ravnoj gori u subotu je održan tradicionalni, 23. sabor kojim je obeležena [72]. godišnjica Ravnogorskog pokreta.

Na Ravnoj gori u subotu je održan tradicionalni, 23. sabor kojim je obeležena [72]. godišnjica Ravnogorskog pokreta.
15/05/2013
Vesti

Manifestaciji su prisustvovali ratni veterani i poštovaoci tradicije Jugoslovenske vojske u Otadžbini i Ravnogorskog pokreta iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i dijaspore, a ogranizovala ju je Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta.

Prema rečima predsednika Republičke asocijacije Aleksandra Čotrića, na ovoj manifestaciji više neće biti političkih govora, jer su političari rekli sve što su imali.

“Očekujemo da sud sada rehabilituje generala (Dragoljuba) Mihailovića, a kada se to desi biće uklonjene prepreke da Ravnogorci ostvare svoja prava na penzije i druge prinadležnosti na osnovu zakona iz 2004. godine”, kazao je Čotrić Tanjugu. On je izrazio nadu da će Mihailoviću biti izgrađen spomen kompleks na Adi Ciganliji u Beogradu, ali i uklonjen žig izdaje koji mu je nepravedno “udaren”. Čotrić je ranije rekao Tanjugu da lider SPO Vuk Drašković neće prisustvovati ovoj manifestaciji, jer je Predsedništvo stranke tako odlučilo.

Princ Andrej Karađorđević biće sahranjen na Oplencu

Princ Andrej Karađorđević biće sahranjen na Oplencu
13/05/2013
Vesti

Princ Andrej Karađorđević – Pomen ispraćaj u utorak, 14. maja, u 7:00 sati uveče – Manastir Nova Gračanica, Third Lake, IL U.S.A. / Farewell Memorial Service for Prince Andrej Karageorgevich at New Gracanica Monastery on Tuesday May 14, 2013

Blaženopočivši Princ Andrej Karađorđević, najmlađi brat blaženopočivšeg Kralja Petra II Karađeorđevića, koji je 1990. godine sahranjen na manastirskom groblju Nove Gračanice, biće prenešen za Srbiju i sahranjen u zajedničku grobnicu porodice Karađorđević u crkvi Svetoga Velikomučenika Georgija na Oplencu. Manastir Nova Gračanica organizuje pomen ispraćaj u utorak, 14. maja, u 7:00 sati uveče. Ovim se obaveštavate da bi u vašim molitvama pomenuli Princa Andreju na Liturgiji u nedelju i obavestili svoje parohijane o ovom događaju, kako bi oni, koji bi eventualno želeli prisustvovati ovome pomenu, mogli doći u utorak. Unapred blagodarimo.

http://www.generalmihailovich.com/2013/05/14-700-third-lake-il-usa-farewell.html

Na hiljade knjiga spaseno od uništenja -“U Nedićevom Beogradu 1941-1944 nisu uništene knjige u Univerzitetskoj biblioteci”

Na hiljade knjiga spaseno od uništenja -“U Nedićevom Beogradu 1941-1944 nisu uništene knjige u Univerzitetskoj biblioteci”
13/05/2013
Vesti

Iako su okupacione vlasti na početku Drugog svetskog rata naredile popis i uništavanje nepodobnih knjiga, uprava Univerzitetske biblioteke u Beogradu uspela je da, na hiljade vrednih naslova, sačuva od uništenja.

Sredinom 1942. godine, nemačke vlasti naredile su zaposlenima u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu da popišu i uklone sve knjige čije su autore smatrali antinemačkim i prosovjetskim. Prema sačuvanim dokumentima, na popisu su se našla dela jevrejskih autora, domaćih pisaca, ali i svetskih klasika.

Spiskovi “nepodobnih” knjiga i autora prvi put su predstavljeni javnosti prošle godine, a sa njima je otkivena i tajna kako su srpski bibliotekari uspeli da od uništenja sačuvaju na stotine naslova.