Archive for January, 2013

Delegaciju Udruženja pripadnika JVuO 1941.-1945. u zvaničnoj poseti Kraljeskom dvoru

Delegaciju Udruženja pripadnika JVuO 1941.-1945. u zvaničnoj poseti Kraljeskom dvoru
29/01/2013
Vesti

Delegacija Udruženja pripadnika JVuO 1941. – 1945. u ponedeljak, 28. januara u dvorskoj crkvi Sv. Andreja Prvozvanog u kompleksu na Dedinju, poklonila se senima poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića (1923. – 1970.). Delegaciju Udruženja. koju je predvodio predsednik dr Dušan Đukić, nešto kasnije primli su u plavom salonu Kraljevskog dvora prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga princeza Katarina.
Vidno uzbuđen, prestolonaslednik Aleksandar poželeo je dobrodošlicu, saborcima svog oca, Kralja Petra II, među kojima je bio i Đurađ Živojinović, poručnik JVuO, ratni komandant Jaseničke brigade JVuO (Smederevski korpus), koji je ušao u desetu deceniju života.
U ime Udruženja domaćine je pozdravio dr Dušan Đukić, predsednik, koji je ukratko upoznao domaćine sa radom Udruženja, uručivši pri tom i prigodne poklone prestolonasledniku i princezi – simbole i knjige, koje je ovo Udruženje izdalo u proteklom periodu.
Posle zvaničnog protokola, pripadnici Udruženja su se zadržali u razgovoru sa domaćinima, koji su pokazali veliko interesovanje i pažnju prema svakom od njih. Posebno su bile upečatljive fotografije, koje su bivši ratnici stavljali na uvid ili poklanjali prestolonasledniku Aleksandru, na kojima su suznih očiju pokazivali sebe ili članove svoje porodice u društvu kralja Petra II. Bile su tu i fotografije iz ratnih dana, kada se kažu ginulo sa pokličom: “Živeo kralj Petar”

Odlazak jedinog “američkog” monarha

Odlazak jedinog “američkog” monarha
28/01/2013
Vesti

Vašington – „Sahranjen u Libertivilu pre više od 40 godina, kralj Jugoslavije Petar Drugi dugo je bio jedinstven kao jedini evropski monarh koji počiva na tlu SAD. Sada je jedini evropski monarh čije je telo izmešteno sa američke teritorije.”

Ovako je reporter „Čikago tribjuna” zabeležio prispeće posmrtnih ostataka Petra Drugog Karađorđevića u Beograd, napominjući da mu je tamo priređen doček koji „odgovara jednom kralju”.

Događaj je međutim registrovao tek poneki američki medij. Prošlonedeljna ekshumacija posmrtnih ostataka poslednjeg kralja Jugoslavije zarad preseljenja u poslednje konačište u porodičnoj grobnici na Oplencu bio je diskretan događaj, u kome su po svojim službenim dužnostima glavni učesnici bili generalni konzul Srbije u Čikagu Desko Nikitović i sveštenik Aleksandar Ivanović, dugogodišnji sekretar Eparhije Nova Gračanica.

Oni su obavili završne međudržavne i crkvene formalnosti da bi kovčeg sa telom pre 43 godine preminulog kralja bio pripremljen za prekookeansko putovanje.

Nastavljen proces za rehabilitaciju Draže Mihailovića

Nastavljen proces za rehabilitaciju Draže Mihailovića
26/01/2013
Vesti

25. januar 2013. | 03:00 → 16:14 | Izvor: Beta,RTV
BEOGRAD – U Višem sudu u Beogradu danas je svedočenjem istoričara Branka Latasa nastavljen postupak za rehabilitaciju komandanta četničkog pokreta i Jugoslovenske vojske u otadžbini u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Mihailovića.
Saslušanje Latasa predložio je SUBNOR, a on će svoj iskaz završiti 22. februara, za kada je zakazan nastavak procesa. Viši sud će odluku o rehabilitaciji Mihailovića saopštiti pisanim putem.
Latas je kazao da o krivičnom postupku protiv Mihailovića 1946. godine ne zna mnogo i da je s njim bio upoznat samo onoliko koliko mu je bilo potrebno za rad.
“Smatram da sam pravni laik u toj materiji. Ne mogu da komentarišem pravna pitanja u vezi sa suđenjem Mihailoviću”, rekao je Latas.
On je kazao da mu nije poznato da je Vojno-istorijski institut, u kojem je bio zaposlen, prikupljao podatke vezane za krivični postupak.
Latas je tokom svog rada, kako je naveo, došao do zaključka da je četnički pokret kolaboracionistički, a nikako antifašistički.
“Mihailović nije izdao nijednu naredbu za borbu protiv okupatora”, naveo je svedok.

Kralj Petar II na srpskoj zemlji

Kralj Petar II na srpskoj zemlji
23/01/2013
Vesti

Posmrtni ostaci monarha Petra II Karađorđevića u utorak stigli u Beograd i položeni u kapelu u Belom dvoru. Prestolonaslednik Aleksandar: Dobro došao kući, oče. Patrijarh Irinej: Tužno-radostan dan od istorijskog značaja. Premijer Dačić: Bez Karađorđevića nema istorije Srbije
Telo poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića u utorakje stiglo u otadžbinu! Posmrtni ostaci jedne od najtragičnijih ličnosti srpske istorije dočekani su uz najveće državne počasti na aerodromu “Nikola Tesla”, a potom su prevezeni u dvorski kompleks na Dedinju, gde će privremeno biti pohranjeni u Crkvi Svetog Andreja Prvozvanog.

Kovčeg sa telom kralja Petra, umotan u srpsku zastavu, dočekali su članovi kraljevske porodice, premijer Srbije Ivica Dačić, član Komiteta za prenos posmrtnih ostataka članova Kraljevske porodice i savetnik predsednika Republike Oliver Antić, kao i predstavnici SPC i Vojske Srbije.

Prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević sa sinovima Petrom, Filipom i Aleksandrom i suprugom Katarinom ćutke je pogledom pratio kovčeg koji su gardisti nosili. Suzama nije dao da krenu.

Srpsko pitanje u Drugom svetskom ratu

Srpsko pitanje u Drugom svetskom ratu
22/01/2013
Članci i rasprave

Na koji način su generali nemačkog Vermahta nameravali da reše srpsko pitanje pri kraju Drugog svetskog rata prošloga veka?

U Štabu Vrhovne komande Jugoslovenske vojske se o tome nešto saznalo iz informativnog biltena “Aktuelni događaji”, od 30. aprila 1943. godine, pod naslovom – Mađari vode akciju za sporazum sa Srbima.
Evo šta piše u tom dokumentu:

“U poslednje vreme Mađari vode živu akciju za sporazum sa Srbima, koji bi se ticao čak i dalje budućnosti. Tako je Milan Popović, bivši senator u Jugoslaviji, a sada poslanik Bačke u Mađarskom parlamentu, po ovlašćenju mađarske vlade, bio u Bern i tamo našem poslaniku ponudio sledeći aranžman: ‘bez obzira na pobedu, u ovo vreme rata, ima se stvoriti Dunavska konfederacija u koju bi ušli: Mađarska, Srbija (ili Jugoslavija), Hrvatska, Bugarska i eventualno Grčka, ako mi želimo. Sporne teritorije između nas i Mađara pripadale bi nama gde je naš živalj u većini, a Mađarskoj gde je njihov u većini, ali obe manjine imale bi najveća prava’. “Naš poslanik je, navodno, o ovome odmah obavestio jugoslovensku vladu, koja je ovu ponudu telegrafski odbila, jer je posle izvesnog vremena naloženo našem poslaniku da ove razgovore prihvati, te da se oni stvarno vode. U vezi sa ovim nedavno je Vlada Ilić bio u Budimpešti. On je tom prilikom bio primljen i od samog Hortija, i od predsednika Kalaja. Njemu su obojica govorili o želji Mađara da sa Srbima žive u najboljem prijateljstvu, žaleći što su neodgovorni elementi pobili oko 2.500 Srba u Bačkoj, mada po zvaničnim nemačkim izveštajima pobijeno je oko 40.000. Izjavili su želju da se dođe do skorijeg kontakta i sporazumevanja. Vlada Ilić je po svom pričanju odgovorio da i Srbi imaju slične misli i da od Mađara traže samo u danom momentu oružje da bi se odbranili od svojih boljševika”.
(Vojni arhiv MO Srbije, br. reg. 12/6, k-18)

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – Nj.V. Kralj Petar II vraća se kući posle 72 godine

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST –   Nj.V. Kralj Petar II vraća se kući posle 72 godine
22/01/2013
Vesti

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nj.V. Kralj Petar II vraća se kući posle 72 godine

Beograd, 18. januar 2013. – Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar izjavio je danas da su on i njegova porodica veoma ponosni što se njegov otac Kralj Petar II od Jugoslavije konačno vraća kući. Prestolonaslednik je istakao da je ovo veoma dirljiv događaj, od velikog istorijskog značaja za narod Srbije. Kralj Petar će se konačno pridružiti svojim precima u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu. Do tog trenutka, Njegovo Veličanstvo počivaće u miru u kapeli pri Kraljevskom Dvoru na Dedinju u Beogradu.

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo želi da se najtoplije zahvali Nj.E. g-dinu Tomislavu Nikoliću, predsedniku Srbije, Vladi Srbije i Odboru za prenos posmrtnih ostataka članova Kraljevske porodice na njihovoj nesebičnoj pomoći i savetima. Konačan datum sahrane na Oplencu biće određen kasnije ove godine, u dogovoru sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, Nj.E. g-dinom Tomislavom Nikolićem, predsednikom Srbije, Vladom Republike Srbije i drugim Kraljevskim kućama.

Rehabilitovana i prva partizanka – Viši sud u Čačku utvrdio da je Roksanda Lišančić iz Atenice bila žrtva terora i nasilja četničkih snaga iz ideoloških i političkih razloga

Rehabilitovana i prva partizanka – Viši sud u Čačku utvrdio da je Roksanda Lišančić iz Atenice bila žrtva terora i nasilja četničkih snaga iz ideoloških i političkih razloga
18/01/2013
Članci i rasprave

Rešenjem Višeg suda u Čačku rehabilitovana je Roksanda Lišančić (1922–1943) iz obližnjeg sela Atenice a Republika Srbija obavezana da njeno ime uvede u evidenciju lica kojima se vraćaju građanska čast i prava. Sud je našao da je ona terorisana i mučena iz ideoloških i političkih razloga, i da su je bez suđenja i presude, kao žrtvu terora i nasilja, ubile četničke snage 29. avgusta 1943. godine.

– Ovo je, u Srbiji, prva pripadnica partizanskog pokreta koja je rehabilitovana po Zakonu o rehabilitaciji iz 2011. godine – kaže za „Politiku” Radisav Nedović, član Okružnog odbora Subnora u Čačku.

Ovaj odbor je od 31. jula prošle godine pokrenuo postupak za rehabilitaciju članova pokreta NOR-a i obradio ukupno 114 zahteva. U međuvremenu, potomci su u 12 slučajeva odustali, sudu su podneta 102 zahteva i 87 je već uzeto u rad.