Archive for July, 2012

REHABILITACIJA JE POTREBNIJA NAMA, NEGO GENERALU

REHABILITACIJA JE POTREBNIJA NAMA, NEGO GENERALU
27/07/2012
Članci i rasprave

Tadašnji pukovnik, potonji general, Dragoljub Draža Mihailović je 17. aprila 1941. godine rekao da ne priznaje okupaciju države, a ta ista država, ni sedam decenija kasnije, njemu ne priznaje da se borio protiv okupatora.

Mihailović je prvi poveo borbu protiv nacizma, a poslednji će završiti boj protiv komunista. Oni, prefarbani, prepakovani i preobučeni i danas ratuju protiv njega, a njegov duh im se svuda priviđa, pa su zato besni i ljuti. Nesreća je bezbožnika što ne znaju da je duh nepobediv.

General se nije borio za nebesku, već za evropsku Srbiju i ubijen je na montiranom komunističkom procesu zbog toga što je bio za demokratsku državu okrenutu Zapadu, čak i onda kada je taj Zapad nama okrenuo leđa.

Zloupotreba zaplenjene dokumentacije

Zloupotreba zaplenjene dokumentacije
25/07/2012
Članci i rasprave

U dva članka objavljena na sajtu savremenaistorija.com dotakli smo između ostalog i temu zloupotrebe zaplenjenih, blanko dokumenata Vrhovne komande JVuO. U tekstu «Zloupotreba zaplenjene dokumentacije», koji je objavljen 9. aprila 2012. uz propratni tekst dali smo na uvid javnosti jedan takav dokument koji je blanko potpisan od strane generala Mihailovića i pečaćen pečatom Gorskog štaba broj 1 JVuO.
Takvi dokumenti najčešće su korišćeni na procesu generalu Mihailoviću, ali i ostalim njegovim saradnicima kako bi se tobože pružio krunski dokaz o pokoljima ili saradnji sa okupatorom. Oni su nešto kasnije korišćeni i od strane komunističkih memoarista, publicista i istoričara, koji su na osnovu tih falsifikata opisali savremene istorijske tokove i događaje prikazujući ih onakvim kakvi oni nisu bili. Svojim nekritičkim odnosom i prema drugoj samo njima dostupnoj dokumentaciji, kao i njenim odabirom napravili su jednu lošu predstavu naše ne tako davne prošlosti, koju na žalost pokušavaju odbraniti evo već 70 godina.

Pomen generalu Mihailoviću na Crnogorskom primorju

Pomen generalu Mihailoviću na Crnogorskom primorju
20/07/2012
Vesti

Ravnogorci, potomci boraca JVuO i poštovaoci Ravnogorskog pokreta danas su u nekoliko hramova i manastira duž crnogorskog primorja prisutvovali pomenu besmrtnom komandantu kraljeve vojske generalu Dragoljubu Mihailoviću i njegovim saborcima. U manastiru Reževići nadomak Petrovca na Moru, jednom od najznačajnijih paštrovskih manastira parastos generalu Draži i njegovim stradalim i upokojenim borcima održan je danas, 17. jula, u 9 časova. Veliko prisustvo građana ovom događaju dokazuje da mnogobrojne srpske žrtve iz ovih krajeva nisu zaboravljene a njihovi potomci dostojanstveno i uz veliko poštovanje održaše svečani pomen svojim precima i njihovom slavnom komandantu.

Parastos Đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću u Beogradu

Parastos Đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću u Beogradu
18/07/2012
Vesti

U Crkvi Svetog Save na Vračaru u Beogradu 17.7.2012. godine, održan je parastos Pomoćniku Vrhovnog komandanta, načelniku štaba Vrhovne komande vojske Kraljevine Jugoslavije, ministru vojske, mornarice i vazduhoplovstva i vrhovnom komandantu Jugoslovenske vojske u Otadžbini u Drugom svetskom ratu (1941-1945.), armijskom đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću, u Organizaciji Udruženja pripadnika Jugoslovenske vojske u Otadžbini i Republičke asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta.

Kosta Nikolić i Bojan Dimitrijević, Zarobljavnje i streljanje generala Dragoljuba Mihailovića 1946. godine (Istorija 20.veka 2/2009)

Kosta Nikolić i Bojan Dimitrijević, Zarobljavnje i streljanje generala Dragoljuba Mihailovića 1946. godine (Istorija 20.veka 2/2009)
17/07/2012
Članci i rasprave

Na današnji dan 17 jula 1946. izvršena je smrtna presuda nad generalom Mihailovićem. Proteklo je 66 godina, a vreme i način izvršenja smrtne presude, kao i generalov grob ostali su pod zaverom ćutanja izvršilaca i pod službenim velom tajne.
Redakcija www. savremenaistorija.com u vezi toga ponovo objavljuje članak “Zarobljavanje i streljanje generala MIhailovića”, uvaženih istoričara naše savremene istorije, dr Koste Nikolića i Bojana Dimitrijevića, o ovoj problematici, koji je objavljen u časopisu “Istorija 20 veka” Instituta za savremenu istoriju u Beogradu.

ZAROBLJAVANJE I STRELJANJE GENERALA DRAGOLJUBA MIHAILOVIĆA 1946. GODINE

U članku je dat pregled novih dokumentarnih saznanja o zarobljavanju generala Dragoljuba – Draže Mihailovića 1946. godine, kao i potonjeg kretanja dokumentacije koja se odnosila na njegovu sudbinu do streljanja. Rad je nastao na osnovu istraživanja koja su autori ostvarili u arhivu BIA, Vojnom arhivu i Arhivu Srbije kao članovi Državne komisije formirane za istraživanje ovih okolnosti.

Pomen parastos đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću u Draževini

Pomen parastos đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću u Draževini
16/07/2012
Vesti

Opštinski odbor Ravnogorskog pokreta Višegrad obavještava da će dana 17. jula u Dobrunskoj Rijeci-Draževini obilježiti dan i sjećanje na strijeljanje đenerala Dragoljuba-Draže Mihailovića.
Predstavnici Ravnogorskog pokreta Višegrad će prvo položiti cvijeće na Trgu palih boraca u Višegradu, nakon toga će organizovano otići u Draževinu mjesto gde je Draža Mihailović mučki uhvaćen 13.marta 1946 godine.

U 9,00 časova je Sveta liturgija u manastirskoj crkvi Svetog Oca Nikolaja,
u 10,00 časova je parastos kod spomenika čiče Draže u Draževini,
u 13,00 časova posluženje za pokoj duše besmrtnom đeneralu Draži Mihailoviću.

S vjerom u Boga

Ravnogorski pokret opštinski odbor Višegrad

Parastos generalu Mihailoviću

Parastos generalu Mihailoviću
16/07/2012
Vesti

– Pamtimo desetine hiljada poginulih, surovo ubijenih i preminulih saboraca legendarnog srpskog Čiče – piše u čitulji koju su potpisali Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini od 1941. do 1945. godine i negovaoci tekovina Ravnogorskog pokreta

Radoš Bajić: Ravna gora će promeniti Srbiju

Radoš Bajić: Ravna gora će promeniti Srbiju
16/07/2012
Članci i rasprave

Bajić najavljuje seriju o srpskoj kataklizmi tokom Drugog svetskog rata, najveći projekat u istoriji naše televizije: Istina o bratoubilačkoj tragediji pomoći će nam da daleko bolje shvatimo današnje beznađe. Srbija posle ove serije više neće biti ista

DOSTA smo žmurili. Pre sedamdeset godina u Srbiji je brat na brata povukao oroz od puške i potegao nož. Stradali smo kao narod. Moramo da otvorimo oči, skinemo kataraktu i vidimo jasno šta nam se to tada desilo. Jer, još sluđeni tumaramo i ne pronalazimo put. Nismo izvukli pouke te velike tragedije.

Tako Radoš Bajić, srpski glumac, scenarista i režiser, ekskluzivno za “Novosti”, najavljuje početak snimanja produkcijski najveće igrane serije RTS.

Radi se o dramskoj trilogiji “1941-1945” o srpskoj kataklizmi tokom Drugog svetskog rata, čiji će prvi serijal “Ravna gora” imati 15 epizoda po sat vremena, a koji će u produkciji RTS i “Kontrast studija” početi da se snima 24. jula na mokrogorskoj Šarganskoj osmici.

– Posle tri i po godine rada na scenariju i temeljnog istraživanja, prvi put će iz istorijski tačnog i objektivnog ugla biti ispričana priča o tragici srpskog naroda 1941. godine, ali i o protagonistima velike tragedije, pukovniku Mihailoviću, Titu, Nediću i ostalima. Bez ideoloških predrasuda, bez ambicije i namere da stvaramo nove podele, da ravnogorce pretvaramo u anđele, a partizane da demonizujemo i kaljamo im ordenje i slavu, prvi put će biti prikazana istina, bespuće i nacionalni sunovrat srpskog naroda – zaneseno priča Radoš, u beogradskom studiju gde se priprema za prvu klapu.

Parastos generalu Mihailoviću

Parastos generalu Mihailoviću
13/07/2012
Vesti

Srpski soko Herceg Novi i ove godine 17 jula parastosom u crkvi Sv. Nikole na Žlijebima obeležiće dan kada je general Mihailović posle montiranog sudskog procesa od strane komunističkih vlasti ubijen.
Izvršenje sudske presude pre nego mu je i ona i uručena, vreme, mesto i grob generalov ostali su do danas pod velom tajne i zaverom ćutanja izvršioca.

Podnesak (odgovor) advokata Zorana Zivanovica na dopise SUBNOR-a i Saveza antifašista Srbije koji je predat Višeg sudu u Beogradu / June 27, 2012

Podnesak (odgovor) advokata Zorana Zivanovica na dopise SUBNOR-a i Saveza antifašista Srbije koji je predat Višeg sudu u Beogradu / June 27, 2012
10/07/2012
Članci i rasprave

A D V O K A T
ZORAN M. ŽIVANOVIĆ
11000 BEOGRAD
Svetozara Markovića 14
tel: 3233-397; faks: 3237-146

Reh. 69/2010

VIŠI SUD U BEOGRADU

B E O G R A D

PODNESAK PUNOMOĆNIKA PREDLAGAČA

Punomoćnik predlagač je primio:

A) Podnesak Saveza antifašista Srbije sa prilozima primljen 27.3.2012. i

B) Podnesak Saveza udruženja boraca NOR Srbije od 30.5.2012. sa prilogom.

Ad/1

1. Podneskom od 27.3.2012. godine podnosilac dostavlja saopštenje 12 nevladinih organizacija pod naslovom „Saučesnici zločina“ objavljeno u listu „Danas“ 21.3.2012. godine. Podnosilac očekuje da će se Viši sud u Beogradu prema podnetim pismenima ophoditi sa dužnim uvažavanjem i poštovanjem istorijskih fakata i krivično-pravnog sistema Republike Srbije pored ostalog zbog svog stručnog i moralnog autoriteta i ugleda Republike Srbije.

2. Iz sadržine priloženog saopštenja proizilazi da potpisnici hoće da nametnu sudu tri svoja stava: prvi da se prema „nepobitnim istorijskim činjenicama i elementarnim pravnim principima“ sud mora ophoditi sa dužnom pažnjom, drugi da sud nije nadležan „za uspostavljanje neke nove prošlosti“ i treći da postupak rehabilitacije ne treba voditi dok Ustavni sud ne ispita utemeljenost Zakona o rehabilitaciji i „Zakona o izjednačavanju partizana i četnika“.

3. Ustavno je pravo svakog pravnog subjekta da na miran način izražava svoje stavove i mišljenje uključujući i protest zbog odluka državnih organa. Na toj osnovi, dato je pravo na podnošenje predstavki sudovima i drugim državnim organima.

4. U konkretnom slučaju međutim, podnosilac predstavke i potpisnici teksta „Saučesnici zločina“ upućuju otvorenu pretnju da „oni koji donose odluke treba da budu svesni i toga da rehabilitovanjem zločina koji ne zastarevaju po međunarodnom pravu, postaju saučesnici u tim zločinima.“

5. Pošto odluke o rehabilitacijama donose sudovi, takvo obraćanje je jasna povreda zakonske zabrane uticaja na sud propisan čl. 6. Zakona o uređenju sudova koja glasi: